Hoppa till sidans innehåll

Optimist - Grön


En Grön seglare är alla som vill fortsätta att regelbundet träna segling. Grön träning syftar till att seglaren skall känna sig trygg i båten, se glädjen i att segla optimist och lära känna andra ungdomar i gruppen. Kunskaper som speciellt tränas är att kryssa och att klara av att segla en kappseglingsbana.

De gröna seglarna bör ha avslutat LSS Nybörjarkurs och LSS Fortsättningskurs i seglarskola eller Uppstartslägret v32-33.

Grön seglare kommer att träna en eller två gånger i veckan under vår och höst samt segla torsdagsegling. Under torsdagsegligrana är det med en tränare/coach som hjälper till. Om det finns intresse kan de Gröna seglarna vara med på kappseglingar för C-optimister som arrangerade av LSS och av grannklubbarna, tex RÅSS, LESS, RÖSS och KKKK.

Målet är att man har eller kommer skaffa en egen båt. Vidare behöver seglaren en torrdräkt för vårens och eventuellt höstens seglingar.

Träning:

Tränar under lekfulla former. Glädje och lärande på individens nivå, men tillsammans med gruppen. Man ska ha kul och utvecklas ihop med sina kompisar.

Vårterminen är från mitten av april till slutet av juni.

Höstterminen är från vecka 33 och fram till höstlovet om vädret tillåter.

   * Tränar två till tre gånger per vecka; en till två kvällar med vanlig träning och en kväll med kappsegling med hjälp från tränare. Anledningen till att klubben arrangerar träning två gånger per vecka är för att Grön seglare skall kunna bedriva annan idrott/kvällsaktivitet parallellt med seglingsträningen. Dvs vi erbjuder två träningstillfällen med målet att att minska risken för schemakrock. Önskar Grön seglare träna två gånger per vecka och vara med på kvällskappseglingen är hen mycket välkommen att göra det.

   * Möjlighet att delta på helgträningar

   * Deltar på träningslägren som klubben ordnar t ex Sommarläger v26 samt Uppstartsläger v32.

Tävling:

Gröna seglare börjar kappsegla på lokala kappseglingar i grön klass (som även går under namnet C-klass) i den takt man själv vill. Det finns ofta en lokal eller LSS grön coach på vattnet som ger tips och support under tävlingen.

En coach/tränare är med varje torsdagssegling.

Lagledare och tränare väljer tillsammans med föräldrarna ut ett antal kappseglingar som gruppen åker iväg på tillsammans (läs gärna mer på SSF om färgpyramiden).

* Deltar på klubbens veckosegling under egen coach (torsdag)

* Deltar på LSS regattor för jollar samt vissa lokala regattor

* Deltar på Lilla Tjörn Runt i augusti

Förkunskapskrav: Avslutad fortsättnings- och/eller kappseglingskurs.

Ålder: Från det år du fyller 8 år

Träningstider:

Onsdagkvällar och söndagskvällar. Tiderna är generellt 17:30-19:30 men tidigare på tidig vår och sen höst för att undvika segling när det blivit mörkt. Vänligen se schemat på Google Drive.

Seglarna skall vara ombytta och båtarna riggade och klara för sjösättning när träningen startar.

Torsdagar 17.45 – 20.00 (LSS poängsegling – kort rorsmansmöte kl 17:45)

OBS - Vattentemperatur under 14 grader kräver torrdräkt för alla seglare på LSS.

Tränare: Julia Dahlberg, Victor Björk, Agnes Hagby och Lina Rybeck

Föräldraansvarig/lagledare: Niklas Hultman

Kursavgift: Se LDSS WebShop. Kostnaden inkluderar båtplatsavgift för de med egen båt. För de som önskar hyra jolle under terminen kommer denna båtplatsavgift att dras av från hyreskostnaden. Är det brist på hyrbåtar kommer dessa i första hand hyras ut till yngre/nyare seglare än gröna seglare. 

Anmälan: LDSS WebShop

Information från tränarna: 

Nu i höst kommer vi att vara med vid träningen på Onsdagar (17.30-19.30) samt Söndagar (17.30-19.30) och hjälpa er på vår egna "klubbtävling" på torsdagar (samling riggade och klara 17.45). Vi ser gärna att barnen medverkar på både en träning (Onsdag eller Söndag alt både Onsdag och Söndag) och torsdagar då grön grupp faktiskt är första steget in i kappseglingsvärlden. Genom att börja tävla hemma på klubben kommer de att känna trygghet och vilja tävla mer. 

Och för er vars barn inte har båt och/eller startklocka vill vi påminna om att man jätte gärna får hyra båt första terminen i grön grupp men sedan skaffar man en egen. Startklockan gör livet för alla tävlingssugna barn mycket lättare, finns att köpa på www.båths.se

Begagnade båtar hittar ni lättast på https://www.baths.se/sv/kopsalj/optimist/

Är ni osäkra på om båten är ok är det bara att maila míg!

Vid frågor kontakta Klara Utterström på This is a mailto link 

Uppdaterad: 15 AUG 2018 10:41 Skribent: Johan Davidsson

Postadress:
Långedrags SS - Segling
Solhöjdsgatan 16
42676 Västra Frölunda

Besöksadress:
Solhöjdsgatan 16
42676 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

 

 Våra sponsorer
 Sjösportskolan
Shore Safety AB - Säkerhet vid vatten
 Svenska Sjö
 team&utveckling
 Idrottens bingo